FAQ

Vind hier het antwoord op uw vraag

Veelgestelde vragen

Hier vindt u de meeste gestelde vragen, met daarbij het antwoord. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

Full color, vaak afgekort als f.c. is opgebouwd uit vier standaard kleuren; C.Y.M.K. oftewel Cyaan, Yellow, Magenta en Black. Vanuit deze standaard kleuren kan praktisch elke kleur uit het kleurenspectrum worden opgebouwd. Natuurlijk worden bepaalde kleuren niet zo mooi vol van kleur en lijken ze soms een beetje flets. Een goed voorbeeld daarvan is de kleur oranje. Om dit te voorkomen kiezen ontwerpers dan voor het gebruik van een zogenaamde PMS-kleur of Pantone kleur. Een PMS-kleur is een op kleur gemaakte kleur voorzien van een kleurnummer. Door het PMS-nummer bij het drukwerk te vermelden, wordt deze kleur apart gedrukt. Omdat het een aparte drukgang betreft, worden er ook altijd extra kosten berekend. 

Bij de labelopdruk (het drukken rechtstreeks op de schijf) maakt men vaak gebruik van PMS-kleuren. Bij dit proces worden de kosten van PMS kleuren niet extra berekend. Een full color bedrukking bestaat bij een labelopdruk altijd uit 5 kleuren, omdat de cd eerst volvlak wit (White Base) bedrukt moeten worden. Tegen meerprijs t/m 6 kleuren mogelijk in zeefdruk, offset of pictureprint.

De ‘kale’ disc alleen voorzien van opdruk, worden als ‘rol’ verpakt en geleverd. Drukwerk of verpakking kunnen er ‘los’ worden bijgeleverd.

De termen 4/0, 4/1 of 4/4 staan in de drukwereld voor het aantal kleuren bedrukking. De 4 staat voor full color. De eerste 4/ geeft aan het aantal kleuren buitenkant, en de tweede /4 voor het aantal kleuren binnenkant. Wanneer men spreekt over 4/0 drukwerk, dan bedoelt men dat de buitenzijde van het drukwerk in f.c. bedrukt mag worden, en de binnenzijde dan blanco blijft. Bij 4/1 wordt de binnenzijde alleen met zwart bedrukt. Bij 4/4 is het gehele drukwerk full color.

De eerste stap in het productieproces is het maken van een glassmaster. Op een kale en zeer schone glasplaat wordt een lichtgevoelige laag aangebracht, een zogenaamde fotolaklaag. In deze fotolaklaag wordt de informatie digitaal weggeschreven door een laser en ontstaan er ‘putjes’ en ‘streepjes’. Over deze ‘putjes en streepjesstructuur’ wordt een dun laagje nikkel of zilver aangebracht waardoor de glasplaat geleidend wordt gemaakt. De glassmaster is gereed.

Vervolgens wordt in een galvaniebad via elektrische stroompjes nikkel of zilver ‘gegroeid’ op de glassmaster. De nikkelschil die hierdoor ontstaat wordt uiteindelijk van de glassmaster gescheiden. Het resultaat is een stamper (persmatrijs). Deze stamper wordt gebruikt voor het persen ofwel repliceren van uw CD’s of DVD’s. De ontwikkelkosten (development) van de glassmaster en stamper vindt u in de offerte terug onder “glassmaster / stamper development”. Een glassmaster blijft altijd eigendom van de fabrikant.

De keuze van verpakkingen voor CD, CD-rom, DVD zijn zeer uitgebreid. Het meest gebruikt voor album CD en CD-rom is de jewelbox/jewelcase. Bij een maxi-single wordt vaak gekozen voor een two-piece box of wallet (kartonnen-hoesje). Zeer exclusieve verpakkingen zijn Flex- en Digipak verpakkingen. Het assortiment is te groot om alles te omschrijven.

Bij DVD verpakkingen wordt standaard de Amaray box geleverd. Deze box is standaard in de kleur zwart en voorzien aan de buitenkant van transparante folie, waarachter plaats is voor een insert. Aan de linkerzijde van de binnenkant is voldoende ruimte voor een ‘Kingsize’ Booklet.

De DVD zelf zit aan de binnenkant vastgeklikt op de rechterzijde van deze box.

Indien er gebruik gemaakt wordt van muziek, dan worden er in principe altijd copyrights door ons berekend. (zie: Levertijden & voorwaarden)

Bij wie moet ik hiervoor zijn?
AMR Productions heeft een overeenkomst (IP) met de Stichting Stemra en is al vele jaren hun intermediair. Hierdoor hebben wij de goedkeuring gekregen om rechtstreeks met de opdrachtgever te mogen afrekenen. De opdrachtgever betaalt aan ons bij aflevering meteen de copyrights en hoeft dus niet te wachten op toestemming van Stemra.

Uitzondering tot betaling wordt alleen gemaakt indien u een “Bewijs van Toestemming” wat is afgegeven door de Stemra, aan ons kunt overleggen. Voor gesproken woord en traditionals hoeft in principe niet te worden betaald. De teveel betaalde rechten kunnen dan ook later worden gecrediteerd.
De betaalde copyrights worden rechtstreeks door Buma/Stemra uitgekeerd aan de auteurs van de werken. Dit is ook het geval indien u zelf de auteur bent die is aangesloten bij een auteursrechtelijke organisatie.

Voor meer informatie over dit onderwerp, zie elders op deze website de rubriek; Buma/Stemra.

 

De ontwikkelkosten zijn de kosten die u betaalt voor het maken van een glassmaster en persmatrijs (stamper). Deze kosten worden per item slechts eenmalig in rekening gebracht. Bij een vervolgorder geplaatst binnen 2 jaar komen deze te vervallen. Om het illegaal persen van uw product te voorkomen, zullen deze beide onderdelen van het productieproces altijd in het bezit blijven van de fabrikant.

Certified PDF betekent dat uw PDF volgens de juiste specificaties is aangemaakt en digitaal is gecontroleerd op mogelijke technisch fouten, zoals bijvoorbeeld op lage-resolutiebeelden of het ontbreken van het juiste lettertype (font). Het voordeel van Certified PDF is dat u de zekerheid heeft dat uw bestand er uit zal zien zoals u het heeft gemaakt.

Indien het booklet uit meer dan 2 pagina’s bestaat, moet u de booklet ‘op inslagschema’ opmaken. Dit betekent dat -bijvoorbeeld in geval van een 4 pagina booklet- de pagina’s in de juiste drukvolgorde, telkens 2 pagina’s als ‘spread’ naast elkaar in de PDF staan: pagina 4 links van pagina 1 en pagina 2 links van pagina 3. Voor een 8 pagina booklet is het inslagschema als volgt: 8-1, 2-7, 6-3, 4-5. Het gehele booklet dient altijd als 1 PDF bestand te worden aangeleverd.

Alle afzonderlijke pagina’s dienen te worden voorzien van een duidelijke pagina-aanduiding. Als u in uw ontwerp geen paginanummers wenst op te nemen, kunnen de paginanummers buiten de booklet worden geplaatst. De drukker kan dan duidelijk zien hoe de booklet gedrukt moet worden. Omdat de paginanummers buiten de booklet staan, worden deze bij de afwerking van het boekje weggesneden waardoor ze niet meer zichtbaar zijn. Zorg bij het aanmaken van de PDF ook voor voldoende ‘afloop’ aan de onderzijde anders zullen de paginacijfers alsnog niet zichtbaar zijn. Voor meer informatie zie: Drukwerkspecificaties

De International Standard Recording Code (ISRC) is een internationaal identificatiesysteem voor geluidsopnamen en muziekvideo’s. Een ISRC is een unieke en permanente identificatie van een bepaalde opname en kan als een digitale vingerafdruk in een uitgave van die opname worden gecodeerd. Dit maakt het mogelijk om opnamen automatisch te identificeren bv. met het oog op het beheren van royalty’s (innen van auteursrechten). De ISRC is verbonden aan de opname zelf en niet aan de fysieke vorm daarvan (eenzelfde opname die wordt uitgebracht op CD, audiocassette of DVD-audio heeft één en dezelfde ISRC).

Hoe kom ik daaraan?
AMR Productions heeft eventueel altijd een nummer voor uw productie klaarliggen, tevens kunnen wij deze code op een nieuwe premaster wegschrijven. Het ISRC-systeem is vergelijkbaar met dat voor boeken (ISBN). Daarna kan de producent aan zijn opnamen ISRC’s toekennen die uit 4 delen bestaan:

  • de ISO Landencode, bv. NL voor Nederland, BE voor België, enz.
  • de registratiecode, dit zijn drie alfanumerieke tekens als identificatie van de muziekproducent,
  • de laatste twee cijfers van het jaartal, bv. “12” voor 2012,
  • en een uniek getal van vijf cijfers dat de producent zelf toekent, bv. “00013”

Een voorbeeld van een ISRC is dus: ISRC NL-Z03-12-12345. U kunt zelf ook een nummer aanvragen, voor Nederland bij Sena in Hilversum, en voor België bij Simim in Brussel.

Een Premaster of PQ-master is bij een audio CD een CDR en bij een DVD de master die u vaak mee krijgt vanuit de studio. Vanaf deze master -indien voorzien van de juiste codering (techn. spec. CD/DVD)– wordt rechtstreeks door ons een glassmaster gemaakt. Als de studio uw audio-opname aflevert op een andere geluidsdrager kunnen wij u van dienst zijn bij het maken van een bruikbare Premaster. (zie producten en diensten)

Staat uw vraag er niet tussen?

Laat het ons dan weten via het contactformulier of neem contact op:

Telefoon: +31 (0)73 521 61 19
E-mail: info@amrproductions.nl

Altijd de beste kwaliteit voor een scherpe prijs

Scroll naar boven